News & Events

Be part of the Friend For Kids family.
Friend For Kids


5 ข้อดี ชวนลูกเล่นบทบาทสมมติ...เสริมสร้างสมอง


“ลูกชอบเล่นคนเดียว บางทีก็พูดคนเดียว แล้วก็หัวเราะคนเดียว เวลาเข้าไปเล่นด้วย เขาก็ไม่ชอบ”
       

คุณแม่กุ๊กเล่าถึงลูกชายวัย 3 ขวบเศษ ซึ่งมีพฤติกรรมชอบเล่นคนเดียว จนผู้เป็นแม่กังวลใจว่าผิดปกติหรือเปล่า เพราะกังวลว่าถ้ามีใครมาเห็นจะว่าลูกเธอเพี้ยนหรือเปล่า เธอพยายามเข้าไปเล่นกับลูกด้วยก็ไม่สำเร็จ เพราะเขาอยากเล่นคนเดียว และสังเกตเห็นว่าเขามีความสุขที่ได้เล่นคนเดียว
       
ความจริงไม่ใช่เฉพาะคุณแม่กุ๊กหรอกค่ะที่ลูกชอบเล่นลำพังคนเดียว แต่เด็กส่วนใหญ่ชอบเล่นกับตัวเอง หรือในความหมายที่พ่อแม่เห็นว่าเขาเล่นคนเดียวนั่นแหละ แท้ที่จริงแล้ว เขาไม่ได้เล่นคนเดียว แต่เขากำลังเล่นกับจินตนาการ หรือเล่นบทบาทสมมติ
       
ลองมองย้อนไปเมื่อครั้งเป็นเด็ก ผู้ใหญ่อย่างเราๆ ก็คงเคยผ่านการเล่นคนเดียว พูดคนเดียว หรือมีเพื่อนในจินตนาการเกิดขึ้นมาแล้วแต่เราจะรังสรรค์เพื่อนในจินตนาการให้มีมากมายแค่ไหน อยู่ที่เราจะสร้างขึ้นมาอย่างไร
       
เด็กบางคนสร้างบทบาทสมมติจากจินตนาการล้วนๆ แต่เด็กบางคนอาจมีตุ๊กตาหรือรถยนต์เป็นอุปกรณ์ต่อยอดจินตนาการ
       

กิจกรรมที่เด็กๆ คิดค้นและเล่นกับจินตนาการ เรียกว่า กิจกรรมการเล่นบทบาทสมมติ (Role Play) กิจกรรมการเล่นบทบาทสมมติ เป็นกิจกรรมที่เปิดโอกาสให้เด็กๆ ได้ใช้จินตนาการอันบรรเจิด ได้ใช้สมองทางด้านอารมณ์ ความคิดสร้างสรรค์ ซึ่งนำไปสู่ประโยชน์มากมายในการกระตุ้นและส่งเสริมศักยภาพทางสมองอย่างรอบด้าน

การเล่นบทบาทสมมุติของลูกจะเกิดขึ้นตั้งแต่ในช่วงวัยเตาะแตะ (ตั้งแต่ 15-16 เดือน) และจะเริ่มซับซ้อนขึ้นตามพัฒนาการการเรียนรู้และช่วงวัย เช่น เริ่มนำตุ๊กตามาเล่นเป็นน้อง หรือเล่นเลียนแบบการทำกับข้าวของคุณแม่

ซึ่งการเล่นบทบาทสมมุติในลักษณะต่างๆ เหล่านี้จะช่วยบ่งชี้ให้คุณพ่อคุณแม่ทราบได้ด้วยว่า ลูกมีพัฒนาการการเรียนรู้หรือปฎิสัมพันธ์ต่อเรื่องราวต่าง ๆ รอบตัวเป็นปกติหรือไม่

รูปแบบการเล่นบทบาทสมมติมี 2 แบบ ได้แก่
แบบแรก เด็กจะสร้างจินตนาการและสมมติบทบาทของตนเอง และสร้างเพื่อนในจินตนาการ
       
แบบที่สอง สร้างบทบาทสมมติโดยมีตัวละคร เช่น พ่อรับบทบาทเป็นหมอ แม่รับบทเป็นคนไข้ และลูกรับบทเป็นนางพยาบาล เป็นกิจกรรมที่กำหนดบทบาทให้แต่ละคน แล้วทำกิจกรรมเล่นร่วมกัน อาจจะสร้างเรื่องราวตามนิทาน หรือสร้างเรื่องขึ้นมาเองก็ได้
       
กิจกรรมการเล่นบทบาทสมมติเป็นกิจกรรมที่เด็กๆ ชอบเล่นมาก เพราะสนุกสนาน ทั้งยังได้เป็นผู้กำหนดบทบาทของตนเอง เหมือนเขาสามารถสร้างโลกจินตนาการของเขาเอง ถ้าพ่อแม่ ผู้ปกครองเข้าใจถึงพัฒนาการตามวัยของเขา และส่งเสริมให้ลูกได้เล่นบทบาทสมมติอย่างเหมาะสมจะช่วยพัฒนาการของลูกได้มากทีเดียว 

ประโยชน์ของการเล่นบทบาทสมมติช่วยส่งเสริมพัฒนาการทางด้านสมองมากมาย

1. ส่งเสริมทางด้านความคิดสร้างสรรค์

เป็นการส่งเสริมความคิดสร้างสรรค์ของเด็กโดยตรง จากการให้เด็กได้คิดจินตนาการบทบาทสมมติ และเรื่องราวต่างๆ เท่ากับเป็นการกระตุ้นความคิดของเด็ก ยกตัวอย่าง เด็กเล่นบทบาทสมมติเป็นหมอ เด็กจะเชื่อมโยงความคิดว่าเวลาพ่อแม่พาเขาไปหาหมอ ต้องเจอกับอะไร เด็กจะมีจินตนาการ และทำท่าทางเพื่อให้เป็นบทบาทนั้น พร้อมทั้งมีท่าทางในการรักษาคนไข้ ถ้าพ่อแม่ร่วมเล่นกับลูกก็อาจจะเป็นคนไข้ให้ลูก และชวนลูกคุยประหนึ่งว่าเป็นคนไข้จริง แล้วเด็กจะเกิดความรู้สึกภาคภูมิใจ และอาจจะกลายเป็นแรงบันดาลใจในอาชีพต่อไปในอนาคตก็ได้     

2. ส่งเสริมทางด้านความจำ

เมื่อเด็กๆ ได้เล่นบทบาทสมมติต่างๆ เขาก็จำเป็นต้องจดจำบุคลิกท่าทาง หรือบทบาทที่ใกล้เคียงของตัวละครนั้นๆ ได้ด้วย ไม่ว่าจะเป็นบทบาทการสร้างจากจินตนาการ หรือบทบาทสมมติตัวละคร ล้วนแล้วต้องกระตุ้นเรื่องความจำด้วย อาจเป็นการจำจากประสบการณ์ในชีวิต หรือจำจากการเลียนแบบพฤติกรรมทางทีวี หรือสื่ออื่นๆ ซึ่งพ่อแม่ก็สามารถช่วยต่อยอดในการช่วยกระตุ้นความจำได้ด้วย ยกตัวอย่าง ลูกเล่นบทบาทสมมติเป็นหมี พ่อแม่ก็อาจช่วยกระตุ้นความจำว่าหมีมีลักษณะอย่างไร อาจชวนลูกคุยถึงสวนสัตว์ที่เคยไป แล้วพบเห็นว่าท่าทางของหมีเป็นอย่างไร แล้วชวนลูกคุยต่อไปถึงประเภทของหมีด้วยก็ได้

3. ส่งเสริมทางด้านภาษา

การเล่นบทบาทสมมติเป็นกิจกรรมที่เกี่ยวข้องกับการสื่อสารไม่ทางใดก็ทางหนึ่ง บางครั้งลูกอาจจะพูดคนเดียว แต่ก็เป็นการพูดกับเพื่อนในจินตนาการ หรืออาจจะมีตัวละครที่เล่นด้วยกัน ก็จะทำให้มีการสื่อสารกันทางคำพูดและท่าทาง ยิ่งเป็นเด็กวัยหัดพูด เด็กที่เล่นบทบาทสมมติจะเกิดประโยชน์อย่างมาก เพราะเท่ากับช่วยพัฒนาการเรียนรู้ด้านภาษาให้กับเด็ก ซึ่งพ่อแม่สามารถสอดแทรกคำศัพท์ให้ลูกได้ด้วย ทำให้ลูกมีคำคลังได้เพิ่มมากขึ้น ยิ่งถ้ามีท่าทางประกอบจะยิ่งทำให้เด็กเรียนรู้ทักษะทางด้านภาษาได้ดียิ่งขึ้น

4. ส่งเสริมทางด้านอารมณ์ความรู้สึก

เป็นการฝึกให้เด็กได้เรียนรู้เรื่องอีคิว และเรื่องความรู้สึกได้เป็นอย่างดี โดยเฉพาะอย่างยิ่งเด็กในช่วงปฐมวัย เป็นวัยที่ชอบแสดงออกทางความรู้สึก เช่น เวลาดีใจหรือมีความสุขสนุกสนานก็จะหัวเราะกระโดดโลดเต้น แต่หากเวลาเสียใจหรือโดนขัดใจก็จะร้องไห้เสียงดัง กิจกรรมการเล่นบทบาทสมมติเป็นกิจกรรมที่ช่วยให้เด็กได้แสดงออกทางด้านอารมณ์ของตนเองอย่างเต็มที่ เป็นการสอนให้เด็กได้เรียนรู้เรื่องอารมณ์ของคนเรามีหลากหลาย ทั้งดีใจ มีความสุข ร้องไห้ เสียใจ ทุกข์ใจ เศร้าใจ ฯลฯ และเมื่อเกิดความรู้สึกเหล่านั้น จะมีพฤติกรรมอะไรตามมา เป็นการสอนให้ลูกได้เรียนรู้เท่าทันอารมณ์ของตัวเองด้วย
       
นอกจากนี้ กิจกรรมการเล่นบทบาทสมมติยังช่วยให้เด็กเป็นคนละเอียดอ่อน มีความเข้าใจในความรู้สึกของผู้อื่นจากการที่เด็กๆได้แสดงบทบาทสมมตินั้นด้วย5. ส่งเสริมทางด้านสังคม

กิจกรรมการเล่นบทบาทสมมติ เป็นกิจกรรมกลุ่มที่ช่วยพัฒนาทักษะทางด้านสังคมของเด็กได้อย่างมาก เด็กได้เรียนรู้ที่จะสร้างความสัมพันธ์กับผู้อื่น เรียนรู้ที่จะทำงานร่วมกัน รู้จักปรับตัวเข้าหากัน บางครั้งอาจจะแบ่งบทฝึกการเป็นผู้นำผู้ตามให้กับเด็ก รวมถึงสอดแทรกให้เด็กรู้จักยอมรับความคิดเห็นที่แตกต่างและการเข้าใจบทบาทของตนเองและผู้อื่นโดยที่ไม่ไปก้าวก่ายในบทบาทของกันและกัน นอกจากนี้ยังเป็นกิจกรรมที่ช่วยให้เกิดความรักและสามัคคีด้วย 

ไม่เพียงเท่านั้น ระหว่างที่เด็กๆ ได้เล่นบทบาทสมมติ ก็เท่ากับว่าเด็กๆ จะต้องเคลื่อนไหวร่างกายเพื่อให้สอดคล้องกับบทบาทของตัวละคร เช่น ถ้าเด็กเล่นเป็นทหาร ก็จะทำท่าเดินเหมือนทหาร ก็เสมือนได้เคลื่อนไหวร่างกาย เป็นการออกกำลังกายไปในตัวด้วย ที่สำคัญ การเคลื่อนไหวร่างกายของเด็กเล็กจะช่วยให้เด็กได้ใช้อวัยวะส่วนต่างๆ ของร่างกายได้อย่างเต็มที่ เป็นการพัฒนากล้ามเนื้อมัดเล็กและกล้ามเนื้อมัดใหญ่ให้ทำงานสัมพันธ์กันได้ด้วย
       

เห็นไหมคะว่ากิจกรรมบทบาทสมมติ เป็นกิจกรรมที่มีประโยชน์ต่อเด็กๆ อย่างมาก นอกจากความสนุกสนาน ยังเป็นการช่วยพัฒนาศักยภาพสมองของเด็กด้วย ดังนั้น พ่อแม่ก็อย่าปล่อยให้เวลาลอยนวลนะคะ ลองชักชวนลูกๆ มาเล่นบทบาทสมมติกัน รับประกันความสุขถ้วนหน้า
       
ว่าแต่ลองสังเกตดูว่าบทบาทสมมติของลูกคุณส่วนใหญ่เลือกเป็นอะไรกันบ้าง เพราะเท่ากับเป็นการสะท้อนความในใจของลูกในช่วงเวลานั้นๆ ด้วย ถ้าเขามีภาพความประทับใจในเรื่องใด เขาจะเลือกจินตนาการในเรื่องประทับใจ หรือเรื่องที่ติดตรึงใจ รวมไปถึงอิทธิพลจากพ่อแม่ที่ปลูกฝังในเรื่องอะไรบ้าง

Credit: บทความจาก สรวงมณฑ์ สิทธิสมาน ที่มาจาก MGR Online
Picture: Internet
 


Share this articleComment


 Post Message


Opinion 23 Message

westbrook shoes

I want to get across my admiration for your kindness for individuals who absolutely need help with in this concept. Your special dedication to passing the solution around turned out to be amazingly important and have made men and women like me to get to their ambitions. Your personal useful useful information can mean this much to me and much more to my fellow workers. Thanks a ton; from all of us.


birkin bag

I wanted to draft you this bit of note to finally say thanks yet again with the unique views you've contributed at this time. It's particularly open-handed of people like you in giving unhampered precisely what many individuals would've made available for an electronic book to make some dough on their own, most notably considering that you might well have tried it in the event you considered necessary. Those pointers as well acted to provide a easy way to be aware that other people online have the identical keenness much like mine to figure out a little more in respect of this matter. I'm certain there are many more pleasant periods ahead for people who check out your site.


jordan retro

My husband and i have been really cheerful Edward managed to carry out his analysis from the ideas he grabbed in your site. It's not at all simplistic just to happen to be giving away ideas which often other people might have been selling. So we grasp we need the writer to be grateful to for this. All of the explanations you've made, the simple blog menu, the friendships you can make it possible to engender - it's all astounding, and it is helping our son and us understand that theme is exciting, and that's particularly vital. Thank you for everything!


nike huarache

I am just writing to let you know of the cool discovery my cousin's girl gained visiting your site. She learned numerous issues, with the inclusion of how it is like to possess a marvelous coaching character to get folks with ease know just exactly specific impossible issues. You actually did more than visitors' desires. Many thanks for rendering these informative, trusted, explanatory and as well as fun tips on that topic to Tanya.


paul george shoes

I in addition to my friends have already been going through the best information and facts located on your site then at once came up with an awful suspicion I had not thanked the blog owner for those techniques. My ladies came so thrilled to learn all of them and have now absolutely been having fun with these things. I appreciate you for turning out to be so accommodating and for deciding on this sort of notable resources millions of individuals are really eager to discover. Our own sincere apologies for not expressing appreciation to you sooner.


coach outlet

My husband and i ended up being so peaceful that Louis managed to do his basic research through your precious recommendations he made using your web site. It is now and again perplexing to simply always be releasing tips and tricks which often other people might have been selling. And we all fully understand we have you to appreciate for this. The most important explanations you made, the easy website menu, the relationships your site assist to create - it is everything great, and it is helping our son in addition to us do think that matter is entertaining, and that is wonderfully vital. Thanks for the whole thing!


goyard handbags

I intended to create you that little observation in order to give thanks yet again regarding the incredible thoughts you have contributed on this website. It is simply seriously generous with you to deliver without restraint all a few individuals could possibly have distributed as an electronic book to end up making some cash for their own end, mostly now that you might well have done it if you ever considered necessary. Those strategies as well acted to be the great way to know that other people online have a similar fervor the same as my personal own to see more in respect of this matter. I'm sure there are millions of more enjoyable opportunities in the future for folks who read your blog post.


russell westbrook shoes

I and also my guys happened to be viewing the good suggestions located on the blog and all of the sudden developed an awful suspicion I never expressed respect to the web blog owner for those techniques. All the boys ended up so joyful to learn all of them and already have without a doubt been making the most of them. Appreciation for genuinely quite helpful as well as for pick out some excellent useful guides millions of individuals are really eager to discover. Our own sincere apologies for not saying thanks to earlier.


balenciaga shoes

I want to point out my affection for your kindness supporting persons that really need help on in this matter. Your real dedication to passing the message across became quite helpful and have constantly helped people like me to attain their endeavors. Your valuable facts entails this much to me and a whole lot more to my office workers. Regards; from all of us.


100% real jordans for cheap

My spouse and i got now relieved that Louis could round up his research with the precious recommendations he acquired using your web site. It's not at all simplistic to simply always be freely giving points which often some people have been making money from. So we realize we have got you to be grateful to because of that. These illustrations you've made, the easy web site navigation, the friendships your site give support to foster - it is many awesome, and it is leading our son and the family consider that that issue is interesting, and that's tremendously essential. Thank you for the whole lot!


golden goose sneakers

Thank you for each of your work on this blog. My aunt really loves getting into internet research and it's easy to understand why. Almost all notice all concerning the compelling medium you present rewarding tricks via the blog and even welcome response from the others on that idea and our daughter is truly starting to learn a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You're the one carrying out a glorious job.


goyard

I not to mention my guys appeared to be reviewing the great helpful hints located on your site then at once I had a horrible suspicion I had not thanked the web site owner for those secrets. Most of the ladies are actually for this reason glad to learn all of them and have honestly been taking advantage of these things. Thanks for truly being considerably kind and also for using variety of perfect things millions of individuals are really desirous to know about. My honest regret for not saying thanks to earlier.


adidas ultra boost

I have to point out my respect for your kind-heartedness for people who should have help with this one field. Your special dedication to getting the solution along was amazingly useful and have all the time empowered regular people just like me to realize their desired goals. The important guidelines means a lot a person like me and especially to my peers. With thanks; from everyone of us.


nike huarache

I must voice my respect for your kind-heartedness supporting those people that must have help on the concept. Your real commitment to getting the solution all around had been pretty advantageous and have in every case encouraged some individuals just like me to get to their goals. Your own important key points denotes a whole lot to me and somewhat more to my office colleagues. Thank you; from everyone of us.


fila

I precisely desired to appreciate you again. I'm not certain what I would have worked on without these aspects provided by you over my industry. Entirely was an absolute frightening setting in my circumstances, but taking a look at the very skilled fashion you resolved it forced me to weep with delight. I'm happy for your information and hope that you know what a great job that you're getting into educating the others through a blog. I am certain you've never come across any of us.


off-white

I precisely wanted to appreciate you once more. I am not sure what I would have made to happen without the type of techniques documented by you regarding such a subject. It became an absolute frustrating situation in my circumstances, nevertheless witnessing a new skilled avenue you dealt with that took me to leap for contentment. Now i am thankful for this guidance and pray you comprehend what a powerful job you have been providing instructing most people with the aid of your webblog. I know that you haven't got to know all of us.


converse shoes

I'm typically to blogging and i really admire your content. The article has really peaks my interest. I'm going to bookmark your site and preserve checking for brand new information.


moncler

I抦 impressed, I need to say. Really not often do I encounter a blog that抯 each educative and entertaining, and let me let you know, you will have hit the nail on the head. Your thought is excellent; the problem is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I'm very pleased that I stumbled throughout this in my search for one thing regarding this.


supreme t shirt

An attention-grabbing dialogue is price comment. I think that you need to write more on this topic, it won't be a taboo topic but typically persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. CheersI抦 impressed, I must say. Actually hardly ever do I encounter a blog that抯 both educative and entertaining, and let me tell you, you have got hit the nail on the head. Your idea is excellent; the problem is something that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my search for something regarding this.


jordan shoes

Your house is valueble for me. Thanks!?


balenciaga shoes

There are actually numerous particulars like that to take into consideration. That could be a great point to bring up. I provide the ideas above as basic inspiration however clearly there are questions like the one you bring up the place an important thing will be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round issues like that, however I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls really feel the affect of just a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.


curry 4

I found your weblog site on google and test a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the very good operate. I just further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for ahead to reading more from you later on!?


Keyword Tag