News & Events

Be part of the Friend For Kids family.
Friend For Kids


ใครอยากเป็นหมอยกมือขึ้น !!


เด็กๆ คนไหน โตขึ้นแล้วอยากเป็นหมอบ้างค่ะ ยกมือขึ้นค่ะ เชื่อได้ว่า คงมีเด็กจำนวนไม่น้อยที่ยกมือขึ้นและตอบว่า "หนูอยากเป็นหมอค่ะ" เพราะ โดยค่านิยมแล้ว แพทย์ถือเป็นอาชีพที่มีเกียรติอาชีพหนึ่งเลยค่ะ และการที่จะสอบเข้าเรียนในคณะแพทย์ได้ก็มีการแข่งขันค่อนข้างสูง ดังนั้นเด็กที่เรียนเก่งๆ เมื่อถามว่าโตขึ้นอยากเป็นอะไร หนึ่งในคำตอบยอดฮิตก็คงจะไม่พ้นอาชีพแพทย์ค่ะ หรือบางทีลูกอาจจะยังไม่รู้หรือยังไม่ได้อยากเป็นหมอ แต่คุณพ่อคุณแม่อยากให้เป็น ก็มีเยอะนะค่ะ

ถามว่า "เป็นหมอแล้วดีอย่างไรบ้าง" "ทำไมถึงมีคนจำนวนไม่น้อยที่อยากเป็นหมอ" เพราะ หมอถือได้ว่าเป็นอาชีพที่ได้ทำงานและได้ช่วยเหลือคนให้พ้นจากความไม่สบายกายไม่สบายใจไปพร้อมๆ กันค่ะ เป็นอาชีพที่ทำให้เราเห็นสัจธรรมของชีวิตเรื่อง เกิด แต่ เจ็บ ตาย ได้ชัดเจนกว่าอาชีพอื่นๆ เป็นอาชีพที่มีเกียรติ คนทั่วไปมักให้ความเคารพนับถือ เรียนจบแล้วไม่ตกงาน มีงานทำแน่นอน (และค่อนข้างเยอะด้วยค่ะ ) ฐานะทางการเงินก็ถือว่ามีกินมีใช้ไม่ขัดสน สามารถใช้ความรู้มาดูแลด้านสุขภาพให้ตัวเองและคนในครอบครัว รวมถึงได้รับการบริการทางด้านสุขภาพที่ดีและรวดเร็วได้ หรือบางคนก็คิดว่าเป็นอาชีพที่อิสระ เป็นนายของตัวเองได้ ไม่ต้องเป็นลูกน้องใคร

เห็นไหมค่ะ มีข้อดีตั้งหลายข้อ จึงทำให้อาชีพแพทย์เป็นอาชีพในฝันของเด็กหลายๆ คน แต่ก่อนที่เด็กๆ คนไหนจะตัดสินใจเรียนแพทย์ หมออยากให้รู้ข้อเท็จจริงอีกด้านหนึ่งไว้ด้วยค่ะ ซึ่งเป็นด้านที่คนทั่วๆ ไปอาจไม่ได้เห็นหรือไม่เข้าใจ เวลาตัดสินใจมาเป็นหมอแล้วจะได้มีชีวิตที่มีความสุขค่ะ ซึ่งกว่าที่คนๆ หนึ่งจะเรียนจบมาเป็นหมอ สิ่งที่ต้องยอมรับและเข้าใจ คือ

• เวลาเกือบครึ่งชีวิตของเราจะอยู่ในระบบการเรียนค่ะ อันนี้พูดถึง ถ้าจะจบเป็นแพทย์เฉพาะทางหนึ่งคนนะค่ะ ก็กว่าจะจบชั้นมัธยมก็ใช้เวลา 15 ปี นับตั้งแต่ชั้นอนุบาล หลังจากนั้นมาเรียนหมอต่ออีก 6 ปี รวมเป็น 21 ปี หลังจบต้องไปใช้ทุนอีกอย่างน้อย 1 ปี รวมเป็น 22 ปี กลับมาเรียนต่อเฉพาะทางอีกอย่างน้อย 3 ปี รวมเป็น 25 ปี และมาเรียนต่อเฉพาะทางต่อยอดอีกอย่างน้อย 2 ปี รวมเป็น 27 ปี แต่ก็เป็นการเรียนที่สนุกนะค่ะ เราได้รู้จักร่างกายของเราอย่างละเอียด ได้เรียนรู้เกี่ยวกับโรคต่างๆ และได้เรียนจากคนไข้จริงๆ เป็นอะไรที่แปลกใหม่และน่าตื่นเต้นดีค่ะ


และหลังจากจบจากระบบการศึกษาแล้วก็ต้องหมั่น update ข้อมูลใหม่ๆ เพื่อให้ทันสมัยตลอดเวลาค่ะ ดังนั้นถ้าใครไม่ค่อยสนุกกับการที่ต้องเรียนรู้ไปเรื่อยๆ อาจจะถอดใจไปก่อนได้ค่ะ

•  เป็นอาชีพที่ต้องทำงานกับคน ไม่ใช่สิ่งของ การที่คนไข้มาหาเราก็เพราะมีความทุกข์ ไม่ว่าจะทุกข์ทางกายหรือใจ ดังนั้น เราต้องเอาใจเขามาใส่ใจเรา ต้องมีความเมตตา ต้องมีความพยายามที่จะให้การรักษาเค้าจริงๆ เพราะบางอย่างก็รอไม่ได้ ก็ต้องมาดูคนไข้แบบฉุกเฉิน หรือบางทีต้องเข้าเคสผ่าตัดอาจใช้เวลายาวนานหลายชั่วโมงตั้งแต่เช้าจรดมืดค่ำก็เจอได้บ่อยๆ

•  เป็นอาชีพที่ต้องอยู่เวร ซึ่งจะเริ่มอยู่เวรตั้งแต่เรียนชั้นปีที่ 4 ค่ะ เนื่องจากความเจ็บป่วยไม่เลือกเวลาค่ะ ดังนั้น หมอจึงจำเป็นที่จะต้องมีเวลาที่ต้องปฏิบัติงานในช่วงเวลากลางคืนและวันหยุดด้วยค่ะ บ่อยๆ ครั้งค่ะที่กว่าเราจะได้เอนตัวลงนอนอีกทีก็ผ่านไป 36 ชั่วโมงแล้ว ก็คือทำงานทั้งวัน ต่อด้วยอยู่เวรอีกทั้งคืน และทำงานต่ออีกในช่วงเช้าถึงเย็นของอีกวันหนึ่ง ถึงจะได้พักค่ะ ทรหดทีเดียวค่ะ

•  เป็นอาชีพที่มักเจอแต่สิ่งไม่ค่อยน่ามองค่ะ ไม่ว่าจะเป็นเลือด ปัสสาวะ อุจจาระ สิ่งคัดหลั่งต่างๆ ที่ออกจากร่างกาย แผลของคนไข้จากอุบัติเหตุต่างๆ การผ่าตัด หรือการชันสูตรพลิกศพ จำได้ว่าตอนที่จบทำงานเป็นแพทย์หญิงใหม่ๆ โดนรับน้องด้วยการชันสูตรศพที่เสียชีวิตมาประมาณ 1 สัปดาห์ สภาพศพนี่มีแต่หนอนเต็มไปหมดเลยค่ะ ส่วนเรื่องกลิ่นนี่ไม่ต้องพูดถึง โชยไปทั้งโรงพยาบาลเลยค่ะ

•  เป็นอาชีพที่ไม่จนแต่ก็ไม่ได้รวยค่ะ เป็นอาชีพที่ถือว่ามีรายได้ดีระดับหนึ่งค่ะ แต่ก็ต้องแลกมากับการทำงานที่ค่อนข้างหนักค่ะ

•  เป็นอาชีพที่ถ้าเป็นคนประเภท อยู่ง่าย กินง่าย ถ่ายง่าย นอนง่าย ชีวิตของการเป็นหมอก็จะง่ายขึ้นเยอะค่ะ เพราะบ่อยครั้งเรามีเวลาจำกัด ข้อนี้อาจารย์ของหมอ ท่านสอนไว้ค่ะ และหมอว่ามันจริงที่สุดค่ะ

ที่หมอเขียนมาขนาดนี้ไม่ใช่ให้เด็กๆ กลัวการเป็นหมอกันหมดนะค่ะ หมออยากมีเพื่อนร่วมวิชาชีพที่ดีอีกเยอะๆ เลยค่ะ เพราะ ในปัจจุบันก็ยังถือว่าเป็นอาชีพที่ขาดแคลนค่ะ คุณหมอหนึ่งคนต้องรับภาระดูแลคนไข้มากมายค่ะ แต่แค่อยากให้ทราบข้อเท็จจริงที่เราต้องเจอก่อนที่จะตัดสินใจเข้าเรียนค่ะ ถ้าตั้งใจและรักในอาชีพนี้จริงๆ หมอเชื่อว่าไม่มีอะไรที่เราจะทำไม่ได้ค่ะ

และเดี๋ยวนี้ก็จะมี open house คณะแพทย์ของมหาวิทยาลัยต่างๆ หากน้องๆ คนไหนสนใจสามารถเข้าร่วมได้เลยค่ะ จะได้เป็นตัวช่วยในการประเมินเบื้องต้นก่อนว่า อาชีพแพทย์เหมาะกับเราหรือไม่ และถ้าถามหมอว่าตัดสินใจถูกหรือไม่ที่เลือกอาชีพนี้ หมอก็ขอตอบว่า “ ทั้งภูมิใจและดีใจมากๆ ค่ะ “ เวลาที่เราได้เห็นรอยยิ้มและคำขอบคุณของคนไข้ และของคนในครอบครัวของเค้า ในวันที่เราช่วยรักษาเค้าให้พ้นจากความเจ็บป่วย มันเป็นทั้งกำลังใจและความตื้นตันใจที่บรรยายไม่ถูกจริงๆ ค่ะ

และยิ่งตอนนี้ที่หมอทำงานเป็นหมอเฉพาะทางรักษามีบุตรยากนั้น เมื่อไหร่ก็ตามที่ทำให้คนไข้ตั้งครรภ์ได้ มันเหมือนว่าเราเป็นจุดเริ่มต้นที่ให้กำเนิดสิ่งมีชีวิตที่มีค่าที่สุดที่เรียกว่า “ลูก” ให้กับคนไข้ค่ะ หมอทั้งรู้สึกดีใจและปลื้มใจ (เปรียบดั่งตัวเองท้องเสียเอง) ไปกับคนไข้ทุกครั้งค่ะ และรู้สึกมีความสุขทุกครั้งเวลาที่เห็นแววตาของความสมหวังของว่าที่คุณพ่อคุณแม่คนใหม่ค่ะ ใครอยากสัมผัสความรู้สึกแบบนี้ต้องลองมาเป็นคุณหมอเองนะค่ะถึงจะเข้าใจ ยินดีต้อนรับว่าที่คุณหมอคนใหม่ทุกท่านนะค่ะ

 

Credit: แพทย์หญิงเอื้ออนงค์ ทับทอง แพทย์ผู้เชี่ยวชาญสูตินรีเวช เป็นแพทย์ประจำศูนย์ผู้มีบุตรยาก เจ้าพระยา – จินตบุตร โรงพยาบาลเจ้าพระยา
Picture: Internet

 


Share this articleComment


 Post Message


Opinion 24 Message

nike air max 90

I and my pals were studying the nice tactics on your site and quickly I had a terrible feeling I had not thanked the blog owner for those tips. The guys ended up totally stimulated to learn them and already have undoubtedly been enjoying them. Appreciation for indeed being really helpful and also for opting for varieties of outstanding resources millions of individuals are really desperate to learn about. Our honest apologies for not saying thanks to sooner.


timberland outlet

I wish to express thanks to the writer for bailing me out of this dilemma. After looking out through the world-wide-web and seeing tricks which were not pleasant, I figured my entire life was done. Living without the presence of strategies to the difficulties you've fixed as a result of your entire article content is a crucial case, as well as ones that could have in a wrong way damaged my entire career if I hadn't come across the website. Your training and kindness in taking care of everything was tremendous. I don't know what I would have done if I had not come across such a step like this. It's possible to at this moment look forward to my future. Thanks very much for this high quality and sensible help. I will not think twice to recommend the sites to anyone who should receive tips on this situation.


curry 5

I actually wanted to jot down a small comment to be able to appreciate you for those marvelous points you are giving out at this website. My rather long internet investigation has now been compensated with high-quality concept to go over with my classmates and friends. I would express that many of us readers actually are very much endowed to dwell in a wonderful site with very many special individuals with insightful strategies. I feel extremely fortunate to have discovered your entire web pages and look forward to some more awesome minutes reading here. Thank you once again for a lot of things.


russell westbrook shoes

I'm also writing to let you be aware of of the magnificent discovery our girl obtained going through yuor web blog. She discovered a good number of details, which included what it's like to possess an excellent coaching mood to make most people quite simply completely grasp chosen tortuous things. You actually exceeded our expectations. Thank you for presenting these informative, safe, revealing and even fun tips on your topic to Sandra.


nike react

My husband and i ended up being absolutely peaceful when John managed to deal with his preliminary research while using the ideas he gained from your blog. It is now and again perplexing just to happen to be giving freely strategies which some others could have been selling. And we understand we have the writer to thank for that. Those explanations you made, the simple blog navigation, the friendships you help to foster - it's got all astonishing, and it's really aiding our son in addition to the family know that the issue is cool, which is certainly particularly serious. Thank you for the whole thing!


vans outlet

I as well as my buddies were looking through the nice secrets located on your web blog while before long came up with an awful feeling I never expressed respect to you for those strategies. These women became thrilled to study them and have really been making the most of them. We appreciate you turning out to be considerably helpful and also for picking out some superb guides most people are really needing to be aware of. Our own sincere apologies for not saying thanks to you sooner.


kyrie 6

I simply wished to appreciate you yet again. I do not know what I could possibly have implemented without the actual suggestions shared by you about such area. It previously was a alarming condition for me personally, nevertheless being able to see this specialized avenue you treated it made me to jump over gladness. I'm just thankful for the information and even hope you find out what a great job you are always undertaking instructing others with the aid of a blog. More than likely you've never encountered any of us.


longchamp handbags

I want to show my appreciation to this writer just for rescuing me from this issue. Because of looking through the search engines and coming across techniques which were not pleasant, I figured my life was gone. Being alive minus the answers to the issues you have sorted out by means of this post is a crucial case, as well as ones which could have in a negative way damaged my career if I hadn't come across your blog. That mastery and kindness in taking care of everything was helpful. I don't know what I would've done if I hadn't encountered such a point like this. I'm able to at this point relish my future. Thanks a lot so much for the reliable and sensible help. I will not be reluctant to propose your web site to anybody who needs assistance on this subject matter.


nike air vapormax

I am also writing to make you understand what a helpful encounter my daughter went through reading your web site. She picked up some pieces, not to mention what it's like to have a great coaching spirit to let the mediocre ones just know precisely specific complex subject matter. You truly exceeded readers' desires. Thank you for rendering such practical, dependable, informative and easy guidance on this topic to Evelyn.


ralph lauren sale

I happen to be commenting to make you be aware of what a fabulous experience my cousin's princess undergone studying your webblog. She figured out plenty of things, including what it's like to possess an amazing giving style to get men and women just know precisely a variety of hard to do matters. You truly did more than her expectations. Thank you for showing those valuable, healthy, explanatory and even unique tips on the topic to Janet.


yeezy shoes

Thank you for every one of your work on this website. Debby take interest in getting into research and it's really easy to see why. My partner and i hear all regarding the dynamic ways you create informative guidelines through your web site and boost participation from visitors about this content plus our own princess has been being taught a lot of things. Enjoy the remaining portion of the new year. You are conducting a powerful job.


ferragamo belt

I as well as my pals ended up reading through the nice guides found on the blog while then got a terrible suspicion I never thanked the blog owner for them. My guys became passionate to read them and have in effect in fact been enjoying these things. We appreciate you being simply accommodating and also for picking such nice tips most people are really needing to understand about. Our sincere regret for not expressing appreciation to earlier.


supreme hoodie

I not to mention my guys came looking at the nice procedures from your web site then all of a sudden came up with an awful suspicion I had not expressed respect to the website owner for those secrets. Those people happened to be as a result very interested to learn them and have now actually been making the most of these things. Thank you for getting really thoughtful and also for obtaining variety of ideal guides millions of individuals are really eager to be aware of. Our own sincere regret for not expressing appreciation to earlier.


air jordan shoes

I needed to post you the bit of remark to help give thanks as before for all the spectacular ideas you've shared in this article. This has been really incredibly generous with you to provide without restraint exactly what a few people might have supplied for an ebook to generate some money for their own end, precisely seeing that you could have tried it if you considered necessary. Those tactics as well acted as the fantastic way to comprehend many people have similar desire like mine to see significantly more pertaining to this issue. I know there are lots of more pleasurable instances up front for people who browse through your blog post.


supreme outlet

Needed to draft you this tiny note in order to say thank you again for these precious pointers you have contributed on this website. It's tremendously generous of people like you to present easily precisely what a few individuals might have sold as an ebook to help with making some cash for their own end, precisely since you could possibly have tried it if you ever considered necessary. The inspiring ideas likewise worked to be the fantastic way to be sure that many people have a similar desire similar to my personal own to see more around this condition. Certainly there are lots of more pleasurable occasions ahead for folks who read carefully your site.


retro jordans

I just wanted to make a brief note to express gratitude to you for some of the nice secrets you are posting here. My extended internet lookup has at the end been rewarded with brilliant ideas to go over with my relatives. I would assume that most of us site visitors actually are truly blessed to live in a good place with very many outstanding individuals with beneficial techniques. I feel very much happy to have discovered the webpages and look forward to many more fabulous minutes reading here. Thanks once more for all the details.


longchamp

I am just commenting to let you understand of the magnificent encounter my friend's child gained browsing your webblog. She noticed a lot of issues, including what it's like to possess a wonderful helping nature to make many others easily fully understand a variety of grueling subject areas. You undoubtedly did more than my expected results. Thank you for supplying those great, trustworthy, explanatory as well as unique tips about the topic to Janet.


calvin klein underwear

My wife and i ended up being really lucky Edward could finish off his homework through the ideas he obtained in your blog. It is now and again perplexing just to find yourself giving out strategies people could have been making money from. Therefore we already know we now have you to give thanks to for that. The main explanations you have made, the straightforward website navigation, the friendships you aid to engender - it's got most astounding, and it is assisting our son in addition to the family recognize that that issue is enjoyable, which is certainly incredibly pressing. Thanks for everything!


coach

I'm often to blogging and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I'm going to bookmark your site and preserve checking for brand spanking new information.


nike air force

Your place is valueble for me. Thanks!?


curry 6

Your house is valueble for me. Thanks!?


nfl jerseys

An attention-grabbing discussion is value comment. I think that you must write more on this subject, it might not be a taboo topic however generally individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers


balenciaga

Spot on with this write-up, I truly think this website needs far more consideration. I抣l in all probability be once more to read much more, thanks for that info.


jordan shoes

You made some respectable factors there. I regarded on the internet for the problem and located most people will go together with together with your website.


Keyword Tag